Wat is de effectiviteit van het directe-instructiemodel op de leervorderingen van leerlingen, in het bijzonder in het voortgezet onderwijs? Zijn er tussen de varianten van het directe-instructiemodel verschillen in effectiviteit? Het zijn mooie vragen, gesteld aan Kennisrotonde.
Het korte antwoord luidt:
Uit het vele onderzoek naar directe instructie (DI), dat sinds de jaren zestig is uitgevoerd, blijkt dat het sterke positieve effecten heeft op leeruitkomsten van leerlingen in verschillende domeinen. Directe instructie is vooral onderzocht in het primair onderwijs. Het geringe aantal studies in het voortgezet onderwijs wijst echter wel op positieve effecten van directe instructie voor leerlingen op de middelbare school. De sterkste effecten worden gevonden bij leerlingen met leerachterstanden. Latere varianten van directe instructie zijn het Activerende Directe Instructie (ADI)-model en Interactieve, Gedifferentieerde, Directe Instructie (IGDI)-model (in Nederland) en het Expliciete Directe Instructie (EDI)- model (internationaal). In deze modellen worden leerkracht- en leerlinggestuurd leren steeds meer gecombineerd. In deze uitwerkingen is namelijk nog meer aandacht voor frequente interactie, door middel van ‘modeling’ (voordoen van handelingen) en feedback en voor het activeren van leerlingen. De uitwerkingen zijn gebaseerd op onderzoek naar effectiviteit, maar vergelijking van de effectiviteit van de verschillende varianten op basis van onderzoek is niet goed mogelijk.
Lees hier het volledige rapport.
Wil je zelf effectiever lesgeven en misschien wel aan de slag met Directe instructie? In verschillende themasessies gebruiken wij 'Activerende Directe Instructie' als opzet voor de training. Kijk bij Activiteiten voor het actuele aanbod in jouw regio.