Webinar: digitale geletterdheid door Remco Pijpers

> 🖺 BEKIJK HIER ALLE SLIDES VAN HET WEBINAR.


We hebben allemaal door corona een steile leercurve gehad als het gaat om de inzet van technologie, maar digitale geletterdheid is natuurlijk meer dan dat. Op maandag 1 maart 2021 leidde Remco Pijpers het maandelijkse webinar. Hij vertelde over de achtergrond, het belang en de manieren waarop er nu in de praktijk aandacht wordt besteed aan digitale geletterdheid (afgekort tot DG). De basis hiervoor is het Handboek Digitale Geletterdheid 2021-2022 van Kennisnet.


Remco werkt als strategisch adviseur digitale geletterdheid, - ethiek en digitalisering bij Kennisnet. Remco nodigde ook Koen Buiter uit, projectleider digitale geletterdheid Openbaar Onderwijs Groningen, en een mystery guest.

↑ Twee slides uit de presentatie van Remco


Datastorm en de rol van scholen

Remco begint met een korte terugblik op de opkomst van de digitalisering. Hij refereerde aan CU2 als eerste populaire site waar jongeren massaal te vinden zijn en informatie over zichzelf delen. 

Anno 2021 zitten we in het oog van een echte datastorm, waarin het veel moeilijker is om vat te krijgen op wat er precies gebeurt met de digitale gegevens die je online achterlaat. Een deel van de oplossing daarvoor is het ontwikkelen van datawijsheid, het vermogen om in te kunnen schatten welke data je wel of niet wilt delen. Hiermee maakt Remco een brug naar het belang van het ontwikkelen van DG bij jongeren, en de rol die hiervoor is weggelegd voor de school. Het doel van DG op school is om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren in een samenleving waarin digitale technologie en media een belangrijke plaats hebben.

Praktische toepassing
Koen vertelt hoe zijn scholengroep in Groningen met zowel PO als VO-scholen deze opdracht heeft opgepakt en waar zij staan. Vervolgens deelt Remco een aantal materialen die gebruikt kunnen worden wanneer een school met het ontwikkelen van DG aan de slag wil. Al deze materialen zijn zowel nuttig om zelf door te nemen als om met leerlingen te gebruiken. Op de Wikiwijspagina: Digitale Geletterdheid in PO en VO is veel van dit materiaal verzameld.

Tips voor duurzame integratie

Hoe nu verder? Koen biedt tips om de aandacht voor DG niet alleen op te hangen aan deze losse lespakketten, maar om te zorgen door duurzame integratie:

• Zorg dat je het leergebied van DG met elkaar goed helder krijgt.

• Vervolgens kun je binnen elk vakgebied zoeken naar een mogelijke digitale kleuring van de huidige onderwerpen.

• Deel de uitkomsten op regelmatige basis met elkaar (één keer is geen keer), houd vol en blijf verder ontwikkelen.



Slow Looking-werkvormen

Tot slot de mystery guest Liesbeth Breek, docent Frans aan het Lyceum Sancta Maria. Zij maakt veel gebruik van Slow Looking-werkvormen, waarmee observeren en denken worden samengebracht. Hiermee vertraag je tijd en aandacht in het klaslokaal, als tegenhanger voor de snelheid van digitale communicatie. Daarbij bieden de werkvormen mooie manieren om binnen het vak Frans een stukje DG toe te voegen!



Ontdek en lees hier diverse voorbeelden van Slow Looking-werkvormen, zoals See - Think - Wonder, Step Inside, Looking ten times two en What makes you say that?


Enthousiast geworden? 

Zoek jij naar mogelijkheden om ICT en digitale geletterdheid in je klas te gebruiken? Doe dan bijvoorbeeld mee aan de themasessie Effectief leren met ICT: Inspiratie. En er zijn in de agenda nog veel meer themasessies rondom digitalisering in het onderwijs. Meld je meteen aan! 



Kort maar heel krachtig. Dat zijn onze webinars, elke eerste maandag van de maand! We bedanken alle deelnemers voor de aanwezigheid en graag tot ziens!


-----

Met dank aan Marieke Simonis, trainer/begeleider/eigenaar bij LearnOn, voor het maken van deze samenvatting.