Kennis in beeld: hoe je het beste kennisclips maakt en gebruikt

Iets voor jou?

De voordelen van kennisclips zijn talrijk! Omdat leerlingen individueel en ook buiten de lessen om met jouw kennisclip kunnen werken, heb je een geweldige manier in handen om je lestijd optimaal te benutten voor oefening, verwerking, discussie en samenwerking. Met een kennisclip bied je bovendien eenvoudig verdieping of herhaling voor wie dat nodig heeft. Je kunt ook je wiskundige berekening, zinsontleding of demonstratie in het scheikundelab één keer ongestoord opnemen, zodat leerlingen dit eindeloos én haarscherp kunnen terugzien. 

Ben je overtuigd en wil je aan de slag om zelf een kennisclip te maken? Deze sessie is zeker geschikt voor (totale) beginners die nog nooit een kennisclip hebben ingezet; maar ook voor wie misschien nog niet overtuigd was van het nut, of ontevreden was over de kwaliteit van de kennisclips van derden. We bespreken in deze sessie namelijk de voorwaarden van een bruikbare kennisclip én van een nuttige opdracht of verrijking om eraan toe te voegen. 

Heb je al goed in beeld waar jouw kennisclip aan moet voldoen, maar ben je op zoek naar een eenvoudige (lees: niet al te technische) manier om je video op te nemen en te monteren? Kijk dan eens naar de sessie Kennisclips maken met Canva

Ben je (ook) geïnteresseerd in de bredere visie op goed onderwijs waarin de inzet van kennisclips een rol spelen, kijk dan eens naar deze sessie in de reeks Blended leren: Uitleg & instructie.   

Doelstelling

Aan het einde van deze themasessie:  

  • weet je hoe kennisclips kunnen bijdragen aan het leren van jouw leerlingen;
  • weet je waar een goede kennisclip aan moet voldoen;
  • weet je welke didactische voordelen kennisclips bieden;
  • heb je kennisgemaakt met het maken van een script / storyboard;
  • heb je een start gemaakt met het maken van een eigen kennisclip.

Inhoud

In een kennisclip wordt een onderwerp of vaardigheid uitgelegd of voorgedaan. Denk hierbij aan een diapresentatie met voice-over, soms met een miniatuurtje van het hoofd van de spreker in een hoekje van het beeld, of een gelikte video waarin een presentator je meeneemt in de materie. Je vindt ook veel kennisclips waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je iets moet doen of maken, zoals een fietsband plakken of je pluimhortensia snoeien. Je ziet het al: alles kan een kennisclip worden! 

Het goede nieuws is: je hoeft hiervoor niet (direct) zelf voor de camera te verschijnen of een snelcursus videomontage te volgen. Er is namelijk al veel materiaal online aanwezig waarmee je eerst goed kunt oefenen met die andere taak: een verrijking. Je wilt natuurlijk wel dat leerlingen de informatie uit de kennisclip tot zich nemen en kunnen reproduceren of toepassen. Soms is het handig om de kennisclip aan te vullen met andere informatie, zoals de voorkennis, zodat de clip goed wordt ingebed in het bredere plaatje. 

Tijdens deze themasessie benutten we de tijd echt om een ontwerp te maken voor jouw ideale kennisclip. We kijken kort naar de voordelen van kennisclips en de voorwaarden voor een goede video, maar we gaan heel vlot door met de toepassing hiervan. Aan de hand van een stappenplan maak je een script, kies je een toepassing en maak en/of verrijk je jouw video met extra informatie en interactieve elementen. 

Practice what you preach

Onze themasessies zijn zo vormgegeven dat inhoud en vorm zo veel mogelijk op elkaar aansluiten.

Morgen direct toepasbaar
Onze themasessies zijn goed onderbouwd, maar tegelijkertijd ook heel praktisch en concreet. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Leren door ervaren en zelf doen
In onze activerende themasessies ervaar en leer je hoe jij het zelf kunt doen in jouw eigen onderwijs.

Agenda

Geen aankomende activiteiten... Deze themasessie bij jou op school?