LerenDoenMaken: werken aan digitale geletterdheid

Doelstelling

Aan het einde van deze themasessie:

  • Weet je wat er bedoeld wordt met digitale geletterdheid;
  • kun je dit verbinden aan zinvolle activiteiten in je eigen onderwijs;
  • heb je zelf een voorbeeld gemaakt van een activiteit voor jouw leerlingen of studenten;
  • weet je waar je moet zijn om ermee verder te kunnen.

  Inhoud

  Digitale geletterdheid heeft als doel om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren in een samenleving waarin digitale technologie en media een belangrijke plaats hebben. Het is belangrijk dat leerlingen kennis en vaardigheden verwerven en dat zij leren nadenken over de waarde van digitale technologie en media, voor zichzelf en de samenleving. Leerlingen leren digitale technologie gebruiken om uiting te geven aan hun eigen persoonlijkheid en creativiteit. Ook leren zij creatief gebruik te maken van digitale technologie, bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen.

  Het vakgebied van digitale geletterdheid is nieuw en nog volop in ontwikkeling. In deze themasessie gebruiken we het platform LerenDoenMaken dat de opdrachten voor leerlingen gecategoriseerd heeft volgens de zes grote opdrachten in curriculum.nu. We kijken even kort naar de definitie, het vakgebied en de context, maar we gaan vervolgens vlot lekker praktisch aan de slag: kies zelf een thema dat bij jouw vakgebied of jouw leerlingen past en ervaar hoe het is om iets te maken. Je kunt dit als experiment zien of je maakt een voorbeeld dat je direct "morgen" in jouw klas gebruikt. 

  Bij jou op school?

  Via het inschrijfformulier kun je je inschrijven voor deze themasessie. Staat de themasessie niet meer op de agenda of wil je deze op jouw school aanbieden? Bijvoorbeeld op een studiedag. Dat kan natuurlijk ook. Een van de docent/trainers van OnderwijsArena komt dan naar jouw school, wanneer het jullie past, voor een themasessie van 2,5 tot 3 uur of voor een of meerdere workshops van 1 tot 2 uur. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

  Practice what you preach

  Onze themasessies zijn zo vormgegeven dat inhoud en vorm naadloos op elkaar aansluiten.

  Morgen direct toepasbaar
  Onze themasessie zijn goed onderbouwd, maar tegelijkertijd ook heel praktisch en concreet.

  Leren door ervaren en zelf doen
  In onze themasessies ervaar en leer je hoe jij het zelf kunt doen in jouw eigen onderwijs.

  Agenda

  Geen aankomende activiteiten... Deze themasessie bij jou op school?